
1990 yılında kurulan KOSGEB’in açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir. Ülkemizde yer alan sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanması adına küçük ve orta ölçekli işletmelerin gücünü ve etkisini arttırarak sanayideki payını çoğaltmak hedefiyle kurulmuştur. KOSGEB sayesinde küçük işletmeler güçlerini arttırarak ve yeni yatırımlar yaparak rekabet seviyesini arttırabilir ve buda doğrudan ülke ekonomimizin büyümesine sebebiyet vermektedir. Devlet desteği alan küçük işletmelerimiz, işlerini büyütme, işlerini geliştirme ve yurt dışı pazarına açılma gibi olanaklarına sahip olabilirler.
Ar-Ge çalışmalarına destek sunan KOSGEB, yeni girişimcilere 50 bin TL hibe ve 100 bin TL geri ödemeli faizsiz kredi imkânı sunmaktadır. Oluşturacağınız proje çalışmalarını hazırlayarak KOSGEB’e sunmanız gerekmektedir. Gönderilerin projelerin kaliteleri, toplumsal ve ülke ekonomisine olan yararı ön görülerek bu hibe ve kredi miktarı arttırılabilir. Hibe ve kredi almaya hak kazandığınız takdirde yaptığınız çalışmaların fatura ve dekontlarını KOSGEB’e onaylatarak harcamalarınızın tutarını KOSGEB’ten temin edebilirsiniz.
KOSGEB ÇAĞRI MERKEZİ
KOSGEB hakkında istek, görüş, öneri, şikayet ve bilgi edinme başvurularınızı iletmek için E-Devletten iletişim kurmanız gerekmektedir. Burada önemli olan nokta ise, KOSGEB’in bir devlet kurumu olduğunu unutmadan prosedürlere göre hareket edilmesidir. Bilgi edinme sürecinde, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır. 444 1 567 çağrı merkezi numarasını arayarak KOSGEB’e ulaşabilir ve süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz. Her sene belli dönemlerde gerçekleşen yatırım süreçlerinden ve yeni projelerden bu sayede haberdar olabilirsiniz. www.kosgeb.gov.tr adresini incelediğinizde birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Finansman destekleri, kredi garanti fonu, KOSGEB kredisi, KOSGEB kredisi faiz desteği gibi birçok konu hakkında detaylı açıklamalar bulunmaktadır.
KOSGEB’E KİMLER BAŞVURABİLİR?
KOSGEB’e kimler başvurabilir sorusu birçok kişi tarafından cevabı aranan sorulardandır. İş kurmak isteyen herkese kapısı açık olan KOSGEB, ne yazık ki herkese bu imkânı sunamıyor. Kurumlar tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar, kuruma üniversite sınırları içerisinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılıp; mezun olanlar ve İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslar faydalanabilmektedir.